Larnaca

Schedel van Lazarus
De duizend jaar oude Agios Lazaroskerk Ιερός Ναός Αγίου Λαζάρου onderstreept de functie van Cyprus als springplank in de verspreiding van het christendom vanuit Israël naar Europa. Op de plek van de kerk zou in het jaar 890 het graf van de heilige Lazarus zijn ontdekt, de man die volgens de evangelist Johannes door Jezus tot leven was gewekt. Orthodoxe en rooms-katholieke theologen en historici zijn het er niet over eens hoe het Lazarus na de wederopstanding verging, want zijn relikwieën worden ook in Marseille en Aix-en-Provence geclaimd. Feit is in elk geval dat de kerk in Larnaca duizenden orthodoxen en toeristen trekt om dichtbij de vermeende schedel van de heilige 'vriend van Jezus' te kunnen komen. Bij de Agios Lazaroskerk bevindt zich het Byzantijns Museum, met een prachtige collectie iconen en rituele objecten.

Sprookjesbogen
Even buiten Larnaca, naast de snelweg naar Limassol, staat een immens groot aquaduct dat tot zo'n 85 jaar geleden drinkwater naar de stad leidde. Het Bekir Pasja Aquaduct werd in 1745 gebouwd in opdracht van de Turkse pasja met die naam, maar wordt door de Cyprioten simpelweg aangeduid met Kamares Καμάρες ('bogen' in het Grieks). 's Avonds worden de meer dan 70 bogen verlicht, wat een sprookjesachtig beeld oplevert.

Stukjes van het Ware Kruis
Ten westen van Larnaca, op 40 kilometer rijden in de richting van Nicosia, ligt op een 750 meter hoge berg een van de meest indrukwekkende kloosters van Cyprus, het Stavrovouniklooster Ιερά Μονή Σταυροβουνίου. Stavrovouni betekent Berg van het Kruis. Het klooster werd gesticht door St. Helena, de moeder van Constantijn de Grote, op de terugweg van haar pelgrimage naar het Heilige Land. Daar had ze het Ware Kruis van Christus gevonden en ze liet stukjes ervan achter op Cyprus, zo wil het verhaal. De relikwieën zijn te zien in een grote zilveren schrijn.

Multiculti Larnaca
Het maakt niet uit of u Larnaca Λάρνακα vanuit de lucht, over zee of over land bereikt, de kennismaking met deze belangrijke havenstad is altijd indrukwekkend. De stad werd al zo'n 3300 jaar geleden gesticht en groeide in de oudheid onder de naam Kition Κίτιον uit tot een belangrijk centrum voor de handel in koper, het rijkelijk aanwezige metaal waaraan Cyprus haar naam dankt. De opgravingen van Kition in het noorden van Larnaca zijn enkele van de belangrijkste attracties van de stad. De invloed van de Myceners, die zich hier vestigden vanuit hun koninkrijk op het Griekse schiereiland Peloponnesos, is duidelijk merkbaar. Maar ook latere vreemde mogendheden, zoals de Feniciërs en de Romeinen, lieten hun sporen na. Het Archeologisch Museum brengt de rijkgeschakeerde geschiedenis in kaart, onder meer met mysterieuze inscripties uit de Minoïsche tijd, die ook op Kreta van grote betekenis is geweest.

De tante van de profeet
Tussen de luchthaven van Larnaca en deze stad ligt een groot meer, althans, in de winter en het voorjaar. Want het zeewater dat in die periode in het Zoutmeer van Larnaca Αλυκή Λάρνακας sijpelt, verdampt weer in de zomer en laat dan een nieuwe laag zout achter. Tot 1990 werd het zout in deze natuurlijke pan gewonnen. In de winter en de lente foerageren er duizenden flamingo's, pelikanen en andere trekvogels, een prachtig gezicht, zeker met de koepel en minaret van de Hala Sultan Tekke-moskee Χαλά Σουλτάν Τεκκέ uit 1816 op de achtergrond. Het maakt deel uit van een achthoekig islamitisch heiligdom, dat tussen cipressen en palmbomen op de oever van het zoutmeer staat. Voor moslims is dit een bijzonder heilige plaats, omdat zich hier het mausoleum met de tombe van Umm Haram bevindt, een tante van de profeet Mohammed. Op een plundertocht in 649 naar Kition of Citium, zoals Larnaca in die tijd heette, kwam Umm Haram om toen ze van haar ezel viel.

Sun Hall Hotel

LIGGING: Het recent gerenoveerde hotel ligt aan de Finikoudespromenade in het centrum van Larnaca, 50 meter van het zandstrand. Op ...

Lees meer >>