Akamas

Akamas, de laatste wildernis
Een van de laatste gebieden op Cyprus waar de mens niet zo veel meer sporen heeft achtergelaten dan een paar ruïnes, Byzantijnse kerkjes en goed gemarkeerde wandelpaden, is het ruige schiereiland Akamas Ακάμας. In de oudheid moet hier ergens de stad Akamatis hebben gelegen, genoemd naar de legendarische Akamas, een van de overwinnaars in de Trojaanse Oorlog. Maar waar? Het maakt wandelingen door de spectaculaire natuur, met adembenemend mooie vergezichten, extra spannend. Er groeien pijnbomen en jeneverbessen en in de waterrijke ravijnen allerlei planten in variaties die alleen hier voorkomen, zoals orchideeën.
Vooral de punt van Akamas, Kaap Arnaoutis Κάβο Αρναούτης, heeft steile rotskliffen. De wateren rondom de kaap zijn populair bij duikers, onder meer omdat er octopussen in de spleten huizen en barracuda's patrouilleren.
Bijzonder zijn ook de twee stille stranden van Lara Λάρα aan de westkust van Akamas. Er is een langgerekt strand van 2 kilometer en een wit sikkelvormig strand, waar de groene zeeschildpad en de dikkopschildpad hun eieren leggen. Natuurbeschermers sluiten het strand tussen juni en september af om de eieren te beschermen die de schildpadden in het zand ingraven. Soms zijn er georganiseerde nachtwandelingen waarbij deze zware klus van de aanstaande moeders kan worden aanschouwd. Informeer bij ons naar de mogelijkheden.
Er lopen wel wegen door het gebied, maar die zijn onverhard en soms ook steil. De heuvels reiken tot een hoogte van bijna 700 meter boven zeeniveau. Als u niet wilt lopen, dan is de mountainbike of een auto met vierwielaandrijving een goed alternatief.

Pottenbakkers
Het charmante plaatsje Neo Chorio Νεο Χωριό ligt het dichtst bij de schitterende natuur van Akamas. Daardoor is het een prima uitvalsbasis voor verkenningen van het gebied. Vanuit het traditionele dorp heb je een schitterend uitzicht over de turkooizen Chrysochousbaai Κόλπος Χρυσοχούς. Er zijn diverse taverna's en cafés en ook kunt u er werkplaatsjes bezoeken van wevers en pottenbakkers. Ook kunt er deelnemen aan een keramiekworkshop.

Baden van Aphrodite
Een geliefde plek om naartoe te wandelen op het schiereiland Akamas zijn de Baden van Aphrodite λουτρά της Αφροδίτης, een bronvijver in een spelonk, in de schaduw van vijgenbomen. Volgens de legende gebeurde het hier dat Aphrodite Adonis ontmoette, met alle gevolgen van dien. Een verjongingskuur in de baden is niet langer toegestaan, maar om eerlijk te zijn is dat niet zo erg. Er zijn mooiere plekjes op Akamas die nog niet zo'n hype zijn.

Z & X Holiday Villas

<strong>Once in a lifetime is lang niet genoeg in de villa’s van Z & X</strong> Er kleeft één nadeel aan de vakantievilla’s die we voor u hebben geselecteerd in de noordwestelijke regio rondom Polis: u wilt er nooit meer weg. Deze vrijstaande villa’s zijn stuk voor stuk zo ontroerend mooi gelegen en hebben zo’n paradijselijk panorama, dat once in a lifetime absoluut niet genoeg voelt.

Lees meer >>