In het zonnige zuiden van Cyprus, waar de heuvels glooiend in de azuurblauwe zee verdwijnen, is het leven heerlijk. Al sinds mensenheugenis geeft de vruchtbare grond in de contreien van Limassol gul terug wat er wordt gezaaid. Ook u kunt daar de vruchten van plukken. Γεια, op uw gezondheid!
Smullen in de taverna
Maar u kunt natuurlijk ook kiezen voor een maaltijd in een taverna of het bijbehorende terras, tussen fanatiek backgammon spelende oude mannetjes. De traditionele eetgelegenheid speelt een belangrijke rol in culinair Cyprus. De gerechten zijn sterk beïnvloed door de Griekse en Turkse keuken. Het voorgerecht, de meze, is het belangrijkste deel van de maaltijd. Soms zijn het wel 20 schotels met bijvoorbeeld de gegrilde halloumi, gevulde wijnbladeren, gebakken courgettes, sesamsausjes en kikkererwten. Ze worden gegeten met brood, vers uit eigen oven. Het hoofdgerecht is veelal lam of kip, met groenten en aardappelen of rijst. Zowel het bier als de wijn is van eigen bodem.
Theatraal Kourion
Een van de iconische attracties van Cyprus is zeker het antieke Kourion Κούριον of Curium, zoals de Romeinen dit belangrijke centrum van cultuur, religie en bestuur noemden. Kourion werd al in de twaalfde eeuw voor onze jaartelling gesticht door de Griekse Myceners. Het was vooral de strategische ligging waardoor deze plek werd gekozen als verdedigingspunt voor het omliggende vruchtbare land. Kourion werd verwoest door aardbevingen in de vierde eeuw. Wat rest aan zuilen, fundamenten en bogen is schitterend om te zien, met als hoogtepunt het misschien iets te strak gerestaureerde Romeinse theater, dat over het podium uitzicht biedt op zee.
Nabij Kourion vindt u nog zo'n icoon van Cyprus: de fotogenieke ruïnes van de Tempel van Apollo Ylatis Ιερό του Απόλλωνα Υλάτη. Hier vereerde men de zonnegod vanwege zijn bijbaantje als beschermer van de bossen. De restanten zijn uit de vroege Romeinse periode. In de vierde eeuw van onze jaartelling maakte de christelijke keizer Theodosius een einde aan de heidense cultus.